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INSERT A (COVER PAGE OPINION) 

In the opinion of Miller, Canfield, Paddock and Stone, P.L.C. (“Bond Counsel”), under 

present law, interest on the Bonds is not excludible from gross income of the owners thereof 

for federal income tax purposes. Interest on the Bonds is not exempt from present State of 

Illinois income taxes. See “TAX MATTERS”. 

INSERT B 

 

TAX MATTERS 

In the opinion of the Bond Counsel, interest on the Bonds is not excludable from gross 

income for federal income tax purposes under the Internal Revenue Code of 1986, as 

amended (the “Code”).  Interest on the Bonds is not exempt from present State of Illinois 

income taxes. Bond Counsel will express no opinion regarding any other federal or state tax 

consequences relating to the ownership or disposition of, or the accrual or receipt of interest 

on, the Bonds. 

The following is a summary of certain of the United States federal income tax 

consequences of the ownership of the Bonds as of the date hereof.  Each prospective investor 

should consult with its own tax advisor regarding the application of United States federal 

income tax laws, as well as any state, local, foreign or other tax laws, to its particular 

situation. 

This summary is based on the Code, as well as the Treasury Regulations and 

administrative and judicial rulings and practice.  Legislative, judicial and administrative 

changes may occur, possibly with retroactive effect, that could alter or modify the continued 

validity of the statements and conclusions set forth herein.  This summary is intended as a 

general explanatory discussion of the consequences of holding the Bonds generally and does 

not purport to furnish information in the level of detail or with the investor’s specific tax 

circumstances that would be provided by an investor’s own tax advisor.  For example, it 

generally is addressed only to original purchasers of the Bonds that are “U.S. holders” (as 

defined below), deals only with those  Bonds held as capital assets within the meaning of 

Section 1221 of the Code and does not address tax consequences to holders that may be 

relevant to investors subject to special rules, such as individuals, trusts, estates, tax-exempt 

investors, foreign investors, cash method taxpayers, dealers in securities, currencies or 

commodities, banks, thrifts, insurance companies, electing large partnerships, mutual funds, 

regulated investment companies, real estate investment trusts, FASITs, S corporations, 

persons that hold the Bonds as part of a straddle, hedge, integrated or conversion transaction, 

and persons whose “functional currency” is not the U.S. dollar.  In addition, this summary 

does not address alternative minimum tax issues or the indirect consequences to a holder of an 

equity interest in a holder of the Bonds. 

As used herein, a “U.S. holder” is a “U.S. person” that is a beneficial owner of a Bond.  

A “non U.S. holder” is a holder (or beneficial owner) of a Bond that is not a U.S. person.  For 
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these purposes, a “U.S. person” is a citizen or resident of the United States, a corporation or 

partnership created or organized in or under the laws of the United States or any political 

subdivision thereof (except, in the case of a partnership, to the extent otherwise provided in 

the Treasury Regulations), an estate the income of which is subject to United States federal 

income taxation regardless of its source or a trust if (i) a United States court is able to exercise 

primary supervision over the trust’s administration and (ii) one or more United States persons 

have the authority to control all of the trust’s substantial decisions. 

The Bonds will be treated, for federal income tax purposes as a debt instrument.  

Accordingly, interest will be included in the income of a holder as it is paid (or, if the holder 

is an accrual method taxpayer. as it is accrued) as interest. 

Bondholders that have a basis in the Bonds that is greater than the principal amount of 

the Bonds should consult their own tax advisors with respect to whether or not they should 

elect to amortize such premium under Section 171 of the Code. 

If a Bondholder purchases the Bonds for an amount that is less than the adjusted issue 

price of the Bonds, and such difference is not considered to be de minimis, then such discount 

will represent market discount.  Absent an election to accrue market discount currently, upon 

a sale or exchange of a Bond, a portion of any gain will be ordinary income to the extent it 

represents the amount of any such market discount that was accrued through the date of sale.  

In addition, absent an election to accrue market discount currently, the portion of any interest 

expense incurred or continued to carry a market discount bond that does not exceed the 

accrued market discount for any taxable year, will be deferred. 

Although the Bonds are expected to trade “flat,” that is, without a specific allocation 

to accrued interest, for federal income tax purposes, a portion of the amount realized on sale 

attributed to the Bonds will be treated as accrued interest and thus will be taxed as ordinary 

income to the seller (and will not be subject to tax in the hands of the buyer). 

The Bonds may be issued with original issue discount (“OID”).  Accordingly, 

Bondholders will be required to include OID in gross income as it accrues under a constant 

yield method, based on the original yield to maturity of the Bond.  Thus, Bondholders will be 

required to include OID in income as it accrues, prior to the receipt of cash attributable to 

such income.  U.S. holders, however, would be entitled to claim a loss upon maturity or other 

disposition of such notes with respect to interest amounts accrued and included in gross 

income for which cash is not received.  Such a loss generally would be a capital loss.  

Bondholders that purchase a Bond for less than its adjusted issue price (generally its accreted 

value) will have purchased such Bond with market discount unless such difference is 

considered to be de minimis.  Absent an election to accrue market discount currently, upon 

sale or exchange of a Bond, a portion of any gain will be ordinary income to the extent it 

represents the amount of any such market discount that was accrued through the date of sale.  

In addition, absent an election to accrue market discount currently, the portion of any interest 

expense incurred or continued to carry a market discount bond that does not exceed the 

accrued market discount for any taxable year will be deferred.  A Bondholder that has a basis 

in the Bond that is greater that its adjusted issue price (generally its accreted value), but that is 
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less than or equal to its principal amount, will be considered to have purchased the Bond with 

“acquisition premium.”  The amount of OID that such Bondholder must include in gross 

income with respect to such Bonds will be reduced in proportion that such excess bears to the 

OID remaining to be accrued as of the acquisition of the Bond.  A Bondholder may have a 

basis in its pro rata share of the Bonds that is greater that the principal amount of such Bonds.  

Bondholders should consult their own tax advisors with respect to whether or not they should 

elect to amortize such premium, if any, with respect to such Bonds under Section 171 of the 

Code. 

Upon a sale, exchange or retirement of a Bond, a holder generally will recognize 

taxable gain or loss on such Bond equal to the difference between the amount realized on the 

sale, exchange or retirement (less any accrued qualified stated interest which will be taxable 

as such) and the Bondholder’s adjusted tax basis in such Bond.  Defeasance of the Bonds may 

result in a reissuance thereof, in which event an owner will also recognize taxable gain or loss 

as described in the preceding sentence.  Such gain or loss generally will be capital gain 

(although any gain attributable to accrued market discount of the Bond not yet taken into 

income will be ordinary).  The adjusted basis of the holder in a Bond will (in general) equal 

its original purchase price and decreased by any principal payments received on the Bond.  In 

general, if the Bond is held for longer than one year, any gain or loss would be long term 

capital gain or loss, and capital losses are subject to certain limitations. 

In additional to regular income tax, certain non-corporate U.S. holders will owe a 3.8 

percent tax on the lesser of (i) “net investment income” or (ii) the excess of “modified 

adjusted gross income” of the Bondholder over $200,000 for unmarried individuals ($250,000 

for married couples filing jointly and a surviving spouse).  Bondholders should consult with 

their own tax advisors regarding the application of such net investment income tax.  

In general, information reporting requirements will apply to non-corporate holders of 

the Bonds with respect to payments of principal, payments of interest, and the accrual of 

original issue discount on a Bond and the proceeds of the sale of a Bond before maturity 

within the United States.  Backup withholding may apply to holders of Bonds under Section 

3406 of the Code.  Any amounts withheld under backup withholding rules from a payment to 

a beneficial owner, and which constitutes over-withholding, would be allowed as a refund or a 

credit against such beneficial owner’s United States federal income tax provided the requested 

information is furnished to the Internal Revenue Service.   

 

 

 

 


